Zakaj so hladno stiskani peleti bolj zdravi za vašega psa?

Zakaj so hladno stiskani peleti, po našem mnenju, bolj zdravi za vašega psa?

re za dva različna načina proizvodnje suhe hrane, in sicer ekstrudiranje in stiskanje. Največja razlika med obema načinoma je absolutna temperatura med proizvodnim procesom. Pri ekstrudiranju se temperatura hrane pod vplivom pritiska in dodane toplote dvigne visoko nad 100 °C. Na ta način je hrana tako rekoč “pečena”, nastanejo tako imenovani “hrustljavi” pasji briketi. Da ima visoka temperatura negativne učinke na pomembne sestavine, je splošno znano dejstvo že iz prehrane za ljudi.

Predvsem maščobe in določeni vitamini (zlasti vitamini B-kompleksa) so zelo občutljivi na segrevanje nad 100 °C. Ko se maščobe “pečejo”, med drugim nastaja veliko prostih maščobnih kislin, ki imajo na primer zelo negativen vpliv na presnovo v jetrih.

V začetni fazi proizvodnje pasje hrane so ekstrudiranje uporabljali zato, da bi povečali prebavljivost ogljikovih hidratov. Za lažjo prebavljivost se da gljikove hidrate tudi predhodno ”odkleniti” (podobno kot pri kuhanju). Ker se prebavljivost preostalih sestavin (beljakovin, maščob, vitaminov, mineralov in elementov v sledovih) z ekstrudiranjem ne poveča, je tovrstni proizvodni postopek odveč. Pa ne samo to. Po našem mnenju ga velja celo opredeliti kot negativnega, saj je težko oceniti učinke kemijskih procesov, ki se odvijajo pri temperaturah nad 100 °C. Pri ekstrudiranju prihaja v sestavinah tudi do sprememb, ki nam niso poznane. Ne vemo, v kolikšni meri se maščobe, beljakovine, elementi v sledovih, vitamini in minerali pri ekstrudiranju spremenijo in kakšne posledice ima to za psa.

Dober primer segrevanja nad 100 °C je kruhova skorja. Čeprav je pečena iz iste moke kot notranjost kruha, postane skorja rjava in ima grenak priokus. Pride do očitne spremembe lastnosti sestavin. Pri (hladnem) stiskanju do največ 75 °C se lastnosti samih sestavin ali v kombinaciji z drugimi, ne spremenijo.

Poleg zgoraj navedenega obstaja še nekaj pomembnih razlogov, zakaj pelete Farm Food HE stiskamo in ne ekstrudiramo.

Pomembno je dejstvo, da se pri ekstrudiranju nekatere esencialne visoko kakovostne beljakovinske surovine (kot je hemoglobin) pri segrevanju nad 100 °C popolnoma prepečejo in je zato njihov izkoristek ničen.

Pri temperaturi stiskanja do največ 75 °C se te sestavine v celoti ohranijo in ostanejo v prvotnem stanju. Tako pomembno prispevajo k skupni kakovosti hrane in s tem k optimalnemu funkcioniranju in zdravju naših psov. Pri dobro stiskanih peletih se hranilne snovi sproščajo bolj enakomerno, to pa pomeni, da se hrana Farm Food HE v želodcu razgrajuje počasi, od zunaj. Nasprotno pa ekstrudirani briketi najprej absorbirajo želodčne sokove, nato pa na hitro razpadejo.

Poleg tega, da stiskani peleti tudi veliko manj časa “lebdijo” v želodcu, je ta počasna razgradnja eden najpomembnejših razlogov, da je pri ustrezno stiskanih peletih možnost za napihnjenost občutno manjša kot pri ekstrudiranih briketih. Zato je zelo pomembno, da hrane Farm Food HE ne mešate z ekstrudiranimi pasjimi briketi. V nasprotju z ekstrudiranimi briketi pa lahko pelete Farm Food HE mešate s svežim mesom, kot je na primer linija izdelkov Farm Food Fresh.

Za ponazoritev razlike med stiskanjem in ekstrudriranjem obstaja lep in zelo nazoren preizkus, ki ga enostavno lahko izvedete tudi sami.

Preizkus primerjave ekstrudiranih briketov in izdelkov Farm Food HE

  1. Vzemite dva večja kozarca.
  2. Izberite ekstrudirano hrano (ekstrudirana hrana plava na vodi).
  3. Odmerite enako količino Farm Food HE peletov in ekstrudiranih briketov – na primer 100 gramov vsake vrste hrane in stresite vsako v svoj kozarec.
  4. Dodajte kanček kisa za posnemanje stopnje kislosti v polnem želodcu.
  5. Oba kozarca napolnite z mlačno vodo.
  6. Pustite stati nekaj časa.
  7. Po nekaj minutah je rezultat že očiten.

Zelo kmalu boste opazili razliko med obema vrstama hrane. V roku pol ure do ene ure boste lahko opazili, kaj približno se dogaja v želodcu psa; in ravno to je eden od mnogih razlogov, zakaj pelete Farm Food HE stiskamo in ne ekstrudiramo!

Farm Food HE & Sveža izdelkov