Zakaj med sestavinami ne uporabljamo čičerke ali sladkega krompirja?

Čičerka in druge stročnice, torej tudi soja, vsebujejo dve zelo negativni snovi:

Antigeni

Antigen je molekula, ki zmore spodbuditi odziv imunskega sistema, pri čemer se sprostijo protitelesa. Če v telo prodrejo virusi in bakterije, jih telo prepozna kot tujke; nato pride do imunskega odziva in lahko ozdravimo. Če molekula, ki vdre v telo, ni bakterija ali virus in torej ne more biti res škodljiva, imunski odziv ni zaželen. Če pa telo molekule ne prepozna kot neškodljive, pride do enakega imunskega odziva, ki ima za posledico alergično reakcijo.

Seme metuljnic, med katere spadajo čičerka, grah in tudi soja, vsebuje beljakovinske molekule, ki jih encimi (tripsin) in črevo ne morejo razgraditi, a so tako majhne, da jih lahko vsrka črevesna stena; tam povzročijo imunsko reakcijo, opisano zgoraj.

Če na ta način pride do več majhnih vnetij v črevesni steni, se pojavi nevarnost tako imenovanega sindroma prepustnega črevesja z vsemi posledicami.

Neprebavljivi sladkorji, na primer: rafinoza in stahioza

Rafinoza in stahioza sta neprebavljiva sladkorja, ki igrata vlogo pri zaščiti rastlinskih celic pred (med drugim) mrazom in sušo. Pri zaužitju nekaterih živil, na primer sladkega krompirja, fižola in graha lahko rafinoza in stahioza povzročata vetrove; ta sladkorja se namreč ne moreta prebaviti v tankem črevesu, temveč se razgradita šele v debelem črevesu. Tako nastanejo plini (vodikov plin in ogljikov dioksid). Le pomislimo na učinek velike posode grahove juhe.

Sicer pa sojino olje ne vsebuje beljakovin in sladkorjev, torej tudi ne antigenov ali neprebavljivih sladkorjev.