Farm Food Rawhide – Garancija

k negatívnym informáciám o surovej koži šíreným
na Facebooku a internete.

Že več let se na Facebooku in najrazličnejših (predvsem ameriških) spletnih mestih pojavljajo prispevki o uporabi škodljivih metod pri proizvodnji pasjih žvečilk, ki mečejo vse pasje žvečilke v isti koš z oznako „surova živalska koža“ (ang. rawhide).

Čeprav menimo, da gre v veliko meri za širjenje zastrašujočih informacij, ki ne temeljijo na dejstvih, razumemo morebitno zaskrbljenost potrošnikov, zato vas želimo obvestiti o kakovosti naših pasjih žvečilk Farm Food Rawhide.

Na voljo je veliko pasjih žvečilk različnih kakovosti, ki so izdelane iz surove živalske kože. Veliko jih je izdelanih tudi iz strojene živalske kože (tj. iz usnja). Vse od leta 1996 podjetje Farm Food prodaja samo pasje žvečilke, izdelane iz podkožnega tkiva. Pri proizvodnji pasjih žvečilk nikoli ne uporabljamo strojene kože.

Znano nam je, da v nekaterih državah kože konzervirajo z vrsto različnih kemikalij, preden jih predelajo v pasje žvečilke. Tovrstno konzerviranje je potrebno, ker so kože pogosto dolgo na poti, preden pridejo do proizvodnega obrata. Gre večinoma za države z Daljnega vzhoda. Številne kemikalije se uporabljajo tudi za odstranjevanje dlak iz kože.

Podjetje Farm Food ne uporablja nobene od teh kemikalij (ki so večinoma kovinske soli). Dobro se zavedamo negativnih učinkov, ki jih lahko imajo na zdravje psov. V naš proizvodni obrat dostavljajo surovo podkožno tkivo, zato nam teh kemikalij ni treba uporabljati.

Ko podkožno tkivo pride do nas, je že ločeno od strojene kože, zato ne pride nikoli v stik s kemikalijami, ki se uporabljajo za odstranjevanje dlak iz kože.

Svoje izdelke redno testiramo na prisotnost različnih snovi, med drugim arzena, svinca, kadmija in živega srebra. To so kovine, ki se najpogosteje najdejo v soleh, uporabljenih za konzerviranje.

Podkožno tkivo, ki ga uporabljamo za pasje žvečilke, je sestavljeno iz kolagena in se uporablja tudi v živilski industriji za izdelavo želatine. Želatina se uporablja v vrsti izdelkov, vključno z brezalkoholnimi pijačami, sladkarijami (gumijasti bonboni), juhami in pudingi, navadno pa se uporablja tudi za kapsule pri zdravilih. Prav zadnje je po našem mnenju dober dokaz za kakovost surovine, s katero delamo. Če ima kateri od sektorjev dobro urejene surovine, ki jih uporablja, je to zagotovo farmacevtska industrija.

Po Facebooku (trenutno) kroži članek, ki navaja, da se kože belijo s klorom in vodikovim peroksidom. Za beljenje kož bi bile dejansko potrebne zelo visoke koncentracije vodikovega peroksida (do 10 %). Podkožno tkivo, ki ga uporabljamo za pasje žvečilke, je po naravi kremno bele barve in ni beljeno. Uporabljamo pa nizke koncentracije vodikovega peroksida (manj kot 3 %), da uničimo morebitne preživele bakterije. Take koncentracije niso nevarne, poleg tega jih med proizvodnjo izpiramo z vodo. Med izpiranjem se vodikov peroksid v celoti razgradi na vodo (H2O) in kisik (O2). Naša telesa sama proizvajajo podobne nizke koncentracije vodikovega peroksida.

Podkožno tkivo ohranja svojo kremno belo barvo v celotnem proizvodnem procesu. Ne uporabljamo barv, da bi skrili nepravilnosti, kot so lise ali madeži. Surova koža je naravni proizvod, kar pomeni, da včasih nima bleščeče bele barve. To, kar vidite, je to, kar dobite.

Poročali so tudi, da se pri proizvodnji pasjih žvečilk uporabljajo lepila. V našem proizvodnem procesu nikoli ne uporabljamo lepil. V imenu drugih proizvajalcev izdelkov iz surove živalske kože seveda ne moremo govoriti. Zaradi postopka sušenja in dejstva, da je podkožno tkivo sestavljeno iz kolagena, je samolepilno, zato ohrani svojo obliko tudi, ko se posuši. Lepilo preprosto ni potrebno.

Naša surova koža je v preteklosti prihajala iz Južne Amerike, zadnjih nekaj let pa imamo sklenjeno pogodbo s turškim dobaviteljem, ki ga redno obiskujemo, da zagotavljamo kakovost.

Veliko pasjih žvečilk prihaja iz Azije (največ s Kitajske, Tajske in Indije). Kakovost pasjih žvečilk, proizvedenih v teh državah, je pogosto nezadovoljiva, poleg tega je težko nadzorovati njihov proizvodni proces. Zato se izogibamo pasjih žvečilk, izdelanih v teh državah.

Že kar nekaj let kroži po Facebooku in internetu članek, ki je bil verjetno razlog za nastanek prispevka v nizozemski televizijski oddaji za potrošnike „Keuringsdienst van Waarde“ leta 2014. Gerrit de Weerd, direktor in lastnik podjetja Farm Food, je na prošnjo producentov sodeloval v oddaji in ponudil koristne informacije. Članek, o katerem govorimo, je v oddaji jasno prikazan.

Tu najdete povezavo do oddaje.

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/30-132475-02-10-2014

(Intervju z Gerritom de Weerdom se začne pri 22 minut in 5 sekund.)

Gotovo veste, da se kakovost pasjih žvečilk, ki so danes dostopne na trgu, lahko močno razlikuje. Žal se vse zavozlane pasje žvečilke pogosto mečejo v isti koš z oznako „surova živalska koža“, kar po našem mnenju ni prav.

Upamo, da smo s to razlago pomirili vaše skrbi in ponudili protiutež zastrašujočim novicam, ki se pojavljajo na internetu.

Če imate v zvezi s tem morebitna dodatna vprašanja, se lahko seveda obrnete na nas. Z veseljem vam bomo pomagali. Sporočite nam, če želite to obrazložitev prejeti v digitalni obliki. Dokument vam bomo z veseljem poslali.

Lep pozdrav,

Za podjetje Farm Food:
mag. Maarten de Weerd
vodja zagotavljanja kakovosti in strokovnjak za prehrano

Slovenian